6.9.10

Dèficit de coneixement de l’anglès i mala pràctica docent

Una de les motivacions de l'origen d'aquest bloc ha estat molt personal: anotar aquells aprenentatges de la llengua anglesa en els quals he viscut l'absurditat d'haver descobert a posteriori la relació amb la llengua catalana perquè de jove m'ho van ensenyar partint del castellà. Ara que veig que el drama es repeteix i professors i acadèmies segueixen actuant com si estiguessin en un altre país, m'ha agradat poder fer públiques algunes notes, obligant-me a escriure-les millor, pensant que puguin fer servei a algú altre, i encara amb l'esperança que alguna escola/professor s'adoni de la manca de professionalitat per una banda i responsabilitat social per l'altra que suposa el seu capteniment.

Entre les entrades del bloc, s'hi relacionen especialment i per aquest ordre:
 1. Anglès des del català. Apunts per a comprendre millor l'anglès per als catalanoparlants
 2. Mots anglesos que tenen un parent en català amb orígens comuns



L’aprenentatge de l’anglès és una assignatura pendent del nostre capital humà i té conseqüències per a la competitivitat de les empreses catalanes. Podem fer-ne moltes anàlisis (sistema educatiu, doblatge cinematogràfic...) però ara farem referència a un aspecte del qual no se’n parla mai, i que podem analitzar com una manca de qualitat docent però també de respecte pel país... Es tracta de la relació entre la llengua a aprendre i la llengua nadiua, el català. El problema és que a Catalunya les escoles d’idiomes i el professorat sovint parteixen de la llengua castellana, fet que suposa una dificultat afegida.

Recordo que a la Primària (EGB) un professor ens mirava de descriure un estrany so anglès, el qual definia com una vocal intermèdia entre la ‘e’ i la ‘o’. Al cap d’uns anys, quan vaig poder estudiar català, vaig poder adonar-me de la coincidència d’aquell estrany so estranger amb la vocal neutra pròpia del català... La manca de capacitats per part del professorat/escola per establir links entre totes dues llengües suposa una dificultat afegida i es generen inseguretats en la pronúncia.

Fins després de molts anys de mirar d’aprendre anglès no em vaig adonar que domestic consumers  sona de la mateixa manera que en català oriental sonaria demèstic quensiúmers (excepte la ‘r’). Paraules que sonen com a molt difícils tenen un so que podria ser perfectament català, com per exemple: exclusion que sona perfectament en català com a icsclugen (ĭk-sklū'zhən).

Però atenció perquè ara alguns m’entendran millor. Això també passa en la relació català-castellà. Hi ha castellanoparlants que quan veuen una ‘j’ catalana ja es veuen incapaços de pronunciar-la. És una lletra que en castellà sona diferent i en català representa un so que ell no tenen i això genera una dificultat que no és articulatòria sinó mental. I la prova és ben senzilla ja que cada cop tenim entre nosaltres més castellanoparlants que sí que tenen aquest so en la seva llengua sols que l’escriuen diferent. Escolteu sinó alguns llatins com diuen lluvia: tal com nosaltres diríem júvia. Aleshores potser tan sols els hem de dir que Joan no sona Yoán sinó Lluán.

El fet de ser catalanoparlant em va bé per a pronunciar correctament political (pəlĭt'ĭkəl) amb dues neutres (com si fos pelítiquel), domestic (demèstic), oppression (eprèixen), monopoly (menòpeli). En anglès fan multitud de vocals neutres com la catalana. És, també per a ells, la seva vocal per a relaxar o neutralitzar algunes posicions àtones. I ens va molt bé entendre-ho així. Hi ha gent que li costa molt de pronunciar correctament  una paraula com rigorous: quan la veus escrita més aviat et sortiria rígorus... I notes que els anglesos ho diuen diferent, però de poc servirà si no saps fixar en el teu cervell que no és un so així com més central sinó exactament dues vocals neutres: com diríem en català ríggueres (lògicament amb r anglesa).

Article sencer (3 fulls): www.collaboratio.net/mm/File/ca/Art.jmcanyelles_angles.pdf
Article resumit (1 full): www.collaboratio.net/mm/File/ca/Art.jmcanyelles_angles-breu.pdf

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada