16.9.10

Golden Messi

Fa uns dies criticàvem la pronúncia d'una paraula anglesa per part de l'home del temps de TV3. En aquella ocasió era Eloi Cordomí dient Earl. Avui em vull referir a Melcior Mauri, que tot just fa uns moments s'ha referit a les pomes golden.

Golden és un mot anglès, adjectiu derivat de gold, que volen dir respectivament daurat i or. Gold no es pronuncia com ho faríem en català sinó que la 'o' es fa 'ou' i es marca la darrera consonant, que a més fan com a 'd', és a dir que no transformen en 't' a final de mot. És a dir, gould.

Per a dir golden, senzillament afeixen -en al darrere, tenint en compte que aquesta 'e' sona ə, és a dir una vocal neutra: góuldən

Respecte a la primera vocal, sembla normal que si hem de catalanitzar aquesta paraula, per a definir el tipus de poma, ho pronunciem amb una simple 'o, entre altres motius perquè un diftong decreixent seguit d'una consonant ens resulta cacofònic en català: oul no ens sona bé.

Ara bé, la segona vocal en anglès la fan exactament igual que la fem en català oriental. És una 'e' àtona que en qualsevol paraula faríem neutra, com en el cas de costen.

Fer una 'e' (excepte en el cas de les pronúncies del català occidental) és un castellanisme ben peculiar. Agafem una paraula d'una llengua forastera i per dir-la en català ho fem passant-la per una tercera llengua, la castellana. Atès el context sociolingüístic que defineix aquesta pràctica, convé perdre el provincianisme de mirar el món amb ulls que no són propis, i establir el link mental amb el mot i la sonoritat original anglesa.

Senzillament hauríem de pronunciar-ho de la mateixa manera que permanentment diem gol d'en Messi!!! que no vol dir golden Messi però podria voler-ho dir. Al capdavall, el nostre número10 du una gran aurèola daurada!

De fet, en Puyal acostuma a cridar "gol de Messi"... Però jo li recomanaria que els gols tan saborosos com els de Messi siguin cridats Gol d'en Messi (i anomenats Golden Messi). Ara, pot ser que a partir d'ara, quan escolteu la celebració d'un gol d'en Messi penseu més amb el golden amb el gol, però serien pomes d'una altre paner!

PD: casualment avui fa 10 anys que Messi va arribar a Barcelona. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada