19.10.10

Si aneu a Londres, pregunteu per Can Flowers




Si per Londres us trobeu un establiment anomenat Floris, no ho dubteu: aquest nom d'anglès no en té res. D'on prové la paraula Floris? Doncs és la catalanitizació del cognom castellà Flórez. I el fet que es trobi a la capital anglesa té una història al darrere.


Joan Femenies, perfumista de la Casa Reial Britànica

El 1730, Joan Femenies i Floris, un personatge nat a Menorca, amb estades a Montpeller, embarcà vers Anglaterra i, aviat, obrí al públic un establiment, anomenat Floris, al número 89 de Jeremy Street, al barri sempre elegant de Saint James al centre de la ciutat de Londres. Famenies portava les olors de la Mediterrània al cor de les boires nòrdiques. En aquest establiment, segons els experts en el tema, comença la «perfumery», el treball dels perfumistes moderns, que són d'inspiració provençal. La qualitat de la casa Floris fou tan apreciada que, per exemple, el 1820, esdevindria el proveïdor de la Casa Reial britànica. Alguns dels perfums fabricats per Joan Femenies a la seva rebotiga, com el "Lily of the Valley" s'han seguit fabricant sense interrupcions. L'establiment és encara obert, amans de l'octava generació de Famenies, i manté la buscada "Royal Warrant", la garantia reial. Però els seus clients han estat de tota mena... [llegir sencer] (Francesc Roca)




Floris prové del castellà Flores o Flórez, com Llopis, Gomis o Sanxís provenen de López, Gómez o Sánchez. Entre els cognoms catalans n'hi ha alguns que procedeixen de la catalanització de cognoms d'altres llengües com l'occità, el francès, l'italià o el castellà.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada