4.11.10

Isaac Carasso pare de “Danone”Al 1912, Isaac Carasso (Tessalònica, 1874 - c. París, 1939), un comerciant d’olis d’una família important de Tessalònica, ciutat grega de l’Imperi Otomà, va decidir traslladar-se, amb la família a Barcelona, al país on els seus avantpassats -pertanyents a la comunitat jueva- havien estat foragitats al 1492.

Aviat, decidí fabricar, quasi artesanalment, un producte que ell havia conegut molt bé al seu país, però que era desconegut a l’Europa occidental: el iogurt. La fàbrica era als baixos de la casa on vivia, al carrer dels Àngels. Era un producte ben envasat destinat a la venda a les farmàcies de barri. Necessitava un nom comercial i pensà en Danone que, segons l’enciclopèdia Wikipèdia, és: «a variation on the Catalan nickname of his son, Daniel».

Aviat, Isaac Carasso s’associà amb l’advocat Lluís Portabella, i els iogurts Danone començaren a ser valorats allà on arribaven. Al 1929, Daniel Carasso començà a fabricar iogurts Danone a París. Isaac va morir a França, probablement prop de París. Al 1942, en plena histèria racista hitleriana, Daniel ja no podia seguir a París, i marxà als EE UU. Allà, seguint les petjades del seu pare, hi va introduir els iogurts.

El nom americà seria: Dannon. Entrevistat, als 98 anys, a Barcelona per a L’Exprés, Carasso explica, amb envejable precisió, les vicissituds d’un empresari innovador en temps difícils. I el setmanari L’Expansion recorda que: «Danone est un diminutif catalan de Daniel, prénom du fils». Al 2007, uns 300.000.000 de persones d’uns 30 països mengen cada dia un iogurt com el que es va inventar Isaac Carasso al 1919, prop de l’Hospital de la Santa Creu de Barcelona.

Francesc Roca
26/10/10
http://www.histocat.cat/index.html?msgOrigen=6&CODART=ART01178

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada