2.11.10

Seré el teu escrivà a l'ombra

El llenguatge políticament correcte des del punt de vista dels sexismes o desconsideracions ètniques o nacionals és un repte formal dins de la responsabilitat social de les empreses i les organitzacions. Tot i que som dels que considerem que cal trobar el punt just i que modificar la llengua no és la manera més adequada per a canviar valors socials.

N'hem parlat en ocasions a Responsabilitat Global:
I un article que pot ser suggerent és aquest:
16.9.09 Dir-se Matamoros. Article "Dir-se Matamoros", de Josep Maria Canyelles: Les consideracions sobre el llenguatge inclusiu o sobre el que és políticament correcte ens poden portar, en el límit, a conductes d’esmena que poden ratllar l’absurditat. Cal actuar amb mesura sobre el que pugui ser adequat de corregir, amb respecte també per allò que forma part del llegat cultural de la història, tal com s’ha produït. En tot cas, l’esforç s’hauria de posar en el canvi de valors i la millora de la sensibilitat, potser fins i tot valent-se d’aquestes projeccions que ens arriben de segles enrere. [continuar llegint]

Si fem ara aquestes consideracions és perquè l'escriptor Jordi Llavina ha creat En Negreta, una empresa que vol oferir la seva "experiència per redactar -català o castellà- aquest llibre que se us resisteix, per escriure-us-el". Llavina voreja amb elegància la incorrecció: no parla de fer de negre però crea una marca que ho recorda, "en negreta", jugant amb el sentit d'aquesta expressió en l'escriptura.

Tanmateix, a la notícia no s'hi ha estalviat l'expressió maleïda: "m'hi ofereixo com a negre literari". Sense furgar en els temes del llenguatge políticament incorrecte, sí que seria bo trobar una manera expressiva que servís per a anomenar alternativament aquesta realitat de fer els llibres o articles d'encàrrec. Escrivent ja ho vol dir però no aporta la idea de creació literària. Potser funcionaria alguna cosa com ara "fer d'escrivà a l'ombra"...

PD: La candidata d'Alternativa de Govern a la presidència de la Generalitat, Montserrat Nebrera, ha assegurat que "no tinc 'negros' que em facin els articles, ni els discursos...".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada