21.1.11

Petty key petty

Si diem que una cosa la farem "peti qui peti", un angloparlant pot entendre "petty key petty" que sona igual i voldria dir "petita clau petita".

Bé, però deixem-nos de collonades perquè el que voliem dir que és que acabem de descobrir aquesta paraula anglesa, petty, que vol dir petit, i que lògicament té la mateixa arrel, passant pel francès antic.

En canvi, la clau i la key no estan emparentats etimològicament malgrat que puguin tenir alguna similitud. Però que no siguin paraules amb un ètim conegut comú no vol dir que no tinguin alguna relació fònica ja que possiblement els orígens onomatopeics ocults de moltes paraules hi afecti. El so de la k/c s'associa entre d'altres a forat o lloc estret/ocult/difícil, etc. Aquesta k/c també s'hi podria relacionar. El resultat evolucionat (que no inicial) del so vocàlic de key (pronunciat i) dóna una significació de petit, molt útil (en aquest cas casualment). La l del grup cl- afavoreix un sentit de desplaçament que és molt útil per al que vol dir una clau. Potser la millor solució per a una llengua inventada seria cli...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada