25.2.11

Als catalans, ens han tremolat els peus

No em refereixo a les nostres febleses polítiques i a la manca de coratge per reivindicar els drets nacionals... Parlo de física pura!

Els nostres peus, o millor dit, els nostres antípodes, han tremolat. El greu terratrèmol que afectat Nova Zelanda i especialment la ciutat de Christchurch ha fet que m'interessés per aquest topònim. I he descobert que el moviment tel·lúric ha afectat justament allà on viuen els éssers humans, els arbres i els ocells més llunyans respecte de Catalunya. L'escorça terrestre que ha tremolat és la més distant de Catalunya. 

Com es diu vulgarment, si féssim un pou a sense fi, travessant la Terra, per l'altra banda sortiríem als antípodes, que en aquest cas seria Nova Zelanda. Ens interessa una dada curiosa:

El 1984 es va organitzar un viatge des de Catalunya per anar a Christchurch a posar una placa indicant en anglès, català i castellà que es troba als antípodes de Catalunya: «si des d’aquest lloc atraveséssim a terra, sortiríem a Catalunya» Anunci al diari La Vanguardia.

És curiós pensar que si des de Nova Zelanda (els nostres antípodes) ens retornen un pou cap a nosaltres però es desvien tot just un parell de graus, poden aparèixer just als nostres antípodes. I és que la paraula antípoda té un doble significat que pot fer que siguis veí dels teus antípodes:
  • 2 pl Part de la Terra situada a l'altre extrem del mateix diàmetre. Nova Zelanda es troba als antípodes de Catalunya. 
  • 3 estar als antípodes fig Pensar o actuar d'una manera totalment oposada a la d'un altre. 


D'altra banda, el nom de Christchurch ens fa pensar en reflexions que hem fet en alguna ocasió sobre el llenguatge inclusiu. Podeu llegir aquests dos articles:


Podríem reflexionar sobre la conveniència de crear nous topònims amb un contingut tan marcadament confessional en una societat global. Christchurch es va fundar al 1850 (encara no vivien en una societat global, certament) però amb una voluntat explícita sota una política programada de colonització organitzada per la Canterbury Association, formada per membres del Christ Church College de la Universitat d'Oxford (d'aquí el nom de la ciutat) i patrocinada per l'Arquebisbe de Canterbury. L'associació tenia l'utòpic objectiu de crear una nova Jerusalem a Nova Zelanda, una comunitat anglicana de classe mitjana en la qual la moral victoriana pogués prosperar. El seu nom maorí és Otautahi, que ve del cacic maorí Tautahi, líder d'una població situada a la vora del riu Avon en el segle XIX.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada