9.2.11

Anuncis amb traducció sols lingüística però no cultural

Acabo de veure un anunci del producte de neteja Viakal, en el qual expliquen una historieta basada en el fet que és dimarts 13, dia de la mala sort en la cultura castellana.

L'anunci estava traduït al català, però no s'havia traduït culturalment al divendres 13, data que a la resta d'Occident és el dia de la mala sort.

Llegim a la viquipèdia:

Segons la mitologia catalana, el divendres és un dia maleït i considerat dolent ja que fou el dia en què nasqué en Judes traidor. Tant és així que quan una persona és molt desgraciada es diu que deu ser nascuda en divendres. Els pescadors i els caçadors se'n guarden bé prou de fer les tasques durant aquest dia. Les parteres no han d'anar a missa en aquest dia per evitar desgràcies, i els nens no poden ser batejats. Els cabells es tornaran blancs a qui vagi al barber i se'ls talli en aquest dia. En canvi, les dones se'ls poden tallar en divendres de lluna plena i els creixeran més forts i vigorosos. També és dolent tallar-se les ungles si no es vol que brotin puntets blancs. Hom creu que segons el temps que faci aquest dia és possible de saber el temps que farà durant els propers vuit dies. És un bon dia per canviar-se la roba interior i d'aquesta manera quedar protegit dels mal esperits. Els vineters poden aigualir el vi o el vinagre en aquest dia i segur que ningú en notarà l'estafa. Si en aquest dia dues persones tenen el mateix pensament una ànima es lliura del purgatori i si se somnia quelcom és el dia en què hi ha més possibilitats que es faci veritat.


A la wikipedia anglesa hi diu:



In some cultures, Friday is considered unlucky. This is particularly so in maritime circles; perhaps the most enduring sailing superstition is that it is unlucky to begin a voyage on a Friday.[4][5] In the 19th century Admiral William Henry Smyth, writing in his nautical lexicon The Sailor's Word-Book, described Friday as
The Dies Infaustus, on which old seamen were desirous of not getting under weigh, as ill-omened.[6]
(Dies Infaustus means "unlucky day".[7]) This superstition is the root of the well-known urban legend of HMS Friday.
However, this superstition is not universal, notably in Scottish Gaelic culture:
"Though Friday has always been held an unlucky day in many Christian countries, still in the Hebrides it is supposed that it is a lucky day for sowing the seed. Good Friday in particular is a favourite day for potato planting—even strict Roman Catholics make a point of planting a bucketful on that day. Probably the idea is that as the Resurrectionfollowed the Crucifixion, and Burial so too in the case of the seed, and after death will come life."[8]
In modern times, Friday the 13th is considered to be especially unlucky, due to the conjunction of Friday with the unlucky number thirteen. Such a Friday may be called a "Black Friday".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada