10.5.11

BBVA endavant

Nota als que arribin a aquest bloc per casualitat atzarosa: Psicolabis introdueix lectures iròniques i psicodèliques, sense mala intenció, i amb la voluntat de divertir-se amb la llengua.

Es diu que el lema que fa servir certa entitat financera en la seva publicitat, BBVA adelante, té una doble lectura.

Es tracta d'expressar que després de la suma dels diversos bancs que composen l'entitat actual, entre els més destacats i que tenen presència a la sigla, és l'Argentaria el que domina el poder per damunt del Bilbao i del Vizcaya.

Així, encara que la sigla expressi un ordre Bilbao - Vizcaya - Argentaria, en rigor la A d'aquest darrer hauria de precedir els altres.

Però, esclar, aquestes lluites internes del banc bascoespanyol a Catalunya no ens afecten gaire, ja que el joc de paraules no s'hi dóna: BBVA endavant. En català podrien haver escrit BBVA a davant, matenint la segona lectura, però amb una primera lectura diferent de l'endavant i massa pretenciosa (equivalent en castellà a BBVA delante).

El joc lingüístic funcionaria en la nostra llengua si enlloc d'Argentària s'hagués dit Engendrària. Aleshores, tindríem el BBVEN, que mereixeria un BBVEN endavant. I en castellà podrien fer un lema quequejant però interessant, ja que el banc es pronunciaria ve-ve-ven! co-co-corre!

Foto feta a l'oficina de Banyoles

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada