30.6.11

Geòlegs titllen d '"inacceptable" incloure la geodiversitat en biodiversitat en el Pla Estratègic de Patrimoni Natural


L'Il·lustre Col·legi Oficial de Geòlegs ha qualificat d'inacceptable que el nou text del Pla Estratègic del Patrimoni Natural i Biodiversitat inclogui el concepte de la geodiversitat dins de la biodiversitat perquè assegura que són conceptes diferents.

És curiós que mentre que alguns lingüistes malden per incorporar la diversitat lingüística dins la biodiversitat, per aprofitar-se del corrent ascendent d'aquest concepte i crear sinèrgies en la seva protecció, altres com els de les pedres, no hi tenen cap interès, segurament amb raó.
ENVIAT PER: ECOTICIAS.COM / XARXA / AGÈNCIES, 2011.06.21

Així ho considera en el seu informe al Consell Estatal per al Patrimoni Natural, en què insisteix que encara que ambdós conceptes estan relacionats tots dos tenen el seu propi significat des del punt de vista tècnic com des del estrictament científic i subratllen que no es pot utilitzar un en substitució de l'altre. "No és molt encertat agrupar la geodiversitat com una part de la biodiversitat", sentencia el text.

A més, els geòlegs proposen substituir el terme de biodiversitat pel de patrimoni natural en els casos en què es faci referència també als aspectes relatius al patrimoni geològic ia la geodiversitat.  Més a ECOticias.com - ep
biodiversitat [de bio- i diversitat]
f ECOL 1 Conjunt de totes les formes vivents de la naturalesa entera, d'una regió geogràfica o d'un grup taxonòmic definit.
2 GEN Conjunt de totes les variants genètiques existents d'organismes, incloent-hi les creades i propagades artificialment a través de mutacions aparegudes o provocades en cultius de laboratori i introduïdes o combinades de maneres que no es trobaven en estat lliure.

A la viquipèdia: S'entén per biodiversitat o diversitat biològica la variabilitat d'organismes vius de qualsevol font, inclosos, entre altres coses, els ecosistemes terrestres i marins i altres ecosistemes aquàtics i els complexes ecològics dels que formen part; comprèn la diversitat dins de cada espècie, entre les espècies i dels ecosistemes. (Definició dels nivells de la biodiversitat segons la Convenció sobre la Diversitat Biològica - Río 1992). Més.

Geodiversitat no existeix ni al diccionari ni a la viquipèdia catalana, però a la wikipedia anglesa:
Geodiversity is the variety of earth materials, forms and processes that constitute and shape the Earth, either the whole or a specific part of it. Relevant materials include minerals, rocks, sediments,fossils, soils and water. Forms may comprise folds, faults, landforms and other expressions of morphology or relations between units of earth material. Any natural process that continues to act upon, maintain or modify either material or form (for example tectonics, sediment transport,pedogenesis) represents another aspect of geodiversity. However geodiversity is not normally defined to include the likes of landscaping, concrete or other significant human influence.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada