4.6.11

La Chacón no podria presidir l'estat espanyol

Algú s'ha sorprès del descavalcament de la candidata Carme Chacón Piqueras a la presidència del govern espanyol? Algú pensa que Alfredo Pérez Rubalcaba solament li ha passat al davant per ser home, per ser espanyol, per ser més bon orador, o per estar més bregat? Els motius són uns altres i pertanyen al regne dels sons.

Fa un temps vam explicar que Per presidir Espanya cal ser un "hijo de". Reproduïm-ne un fragment i ja us quedarà clar perquè en Pérez passa i la Chacón no:

Si pensem en els noms dels presidents espanyols, hi ha una dada significativa. Un dels sons més singulars del castellà és la 'z' interdental fricativa sorda, i en períodes democràtics, per ser president, cal tenir dues 'z', com podeu comprovar tot seguit:

Adolfo Suárez González
Leopoldo Calvo-Sotelo Bustelo
Felipe González Márquez 
José María Aznar López 
José Luis Rodríguez Zapatero

Per cert que si anem enrere (només en períodes democràtics) trobem:
Niceto Alcalá-Zamora y Torres
Manuel Azaña Díaz

En tot cas, si hi ha una marca d'identitat en els cognoms dels presidents de l'actual període democràtic és el fet que tots tenen cognoms que signifiquen "fill de". Com és sabut, els cognoms castellans acabats en "-ez" signifiquen "fill de"... En aquests casos, de Gonzalo, de Marco, de Rodrigo... És clar, no costa gaire d'entendre que Calvo-Sotelo fos un president anòmal: va arribar en mals moments i va desaparèixer ràpid. No tenia el que s'havia de tenir (z) i no era un fill del que havia de ser (-ez).

Segons aquesta lògica, Rajoy no podria ser president (Mariano Rajoy Brey). Però potser hi ha una altra clau oculta. L'altra so singular del castellà, al costat de la 'z', és la 'j'. I potser ja s'ha començat a produir un canvi en continuïtat:

José María Aznar López
José Luis Rodríguez Zapatero
Mariano Rajoy Brey

Però compte perquè aquesta 'j' de Rajoy la pronuncien velar, a la castellana, però de fet és palatal, com una jota catalana, perquè és un cognom gallec. Per tant, Rajoy podria ser un president anòmal, com Calvo-Sotelo i ser Mariano el Breve. Tot segons la ciència dels sons.

Nota: si aspira a agafar el relleu de Rubalcaba, sempre pot mirar d'introduir una lleugera modificació als seus cognoms: Carme Chacónez Piquérez.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada