1.7.11

El gran recapte


Fa uns dies vam donar a conèixer des de Responsabilitat Global que El Banc d'Aliments busca voluntaris per al Gran Recapte 2011.

I vam observar que en algun altre mitjà havien feminitzat el terme: la recapta o la recapte... 

Per tant, hem decidit donar a conèixer l'activitat que hi ha darrere el mot, i també el gènere del mot:

La Fundació Banc d'Aliments de Barcelona organitza anualment una campanya de marcat ressò mediàtic, el Gran Recapte, que enguany se celebrarà els dies 25 i 26 de novembre. La seva infraestructura abasta tot el territori pel que li cal un nombre important de voluntaris. Fins la data hi han col·laborat més de 4.000 persones de manera desinteressada, bé sigui en atenció dels diversos punts de donació que s'activen en mercats i centres cívics, com en tasques de logística. La campanya per al Gran Recapte 2011 ja ha obert finestra al twitter a la recerca de voluntaris.


El Banc d'Aliments té com a objectiu principal la lluita contra el malbaratament i la fam més propera, treballa per la seguretat d'una distribució justa per a que els aliments arribin als més necessitats d'aquí i té com a base la gratuïtat i els voluntaris que porten la gestió diària.

La missió del Banc dels Aliments és rebre productes alimentaris donats per les empreses i repartir-los entre les entitats benèfiques homologades que els fan arribar a les persones que passen fam en l’àrea més propera, per ajudar a pal·liar la pobresa i la marginació local.
I ara anem pel gènere:

recapte [s. XIII; de recaptar]

m 1 1 Provisió de coses a consumir o a usar. Feu-li donar bon recapte de pa i de diners. Ells mateixos es portaven tot el recapte d'armaments.

2 Menjar. Hi havia molta gana i poc recapte. 

Per altres significats entreu a recapte.
En anglès, això del recapte, més aviat en diuen amb una altra mot, collect, que també fem servir en català: fer una col·lecta.

collect (kə-lĕkt') ve a ser fer colla, recollir, col·leccionar, fer una col·lecta, fer recapte

v.tr.
To bring together in a group or mass; gather.
To accumulate as a hobby or for study.
To call for and obtain payment of: collect taxes.
To recover control of: collect one's emotions.
To call for (someone); pick up: collected the children and drove home.v.intr.
To come together in a group or mass; gather. See synonyms at gather.
To take in payments or donations: collecting for charity.adv. & adj.
With payment to be made by the receiver: called collect; a collect phone call.

[Middle English collecten, from Latin colligere, collēct- : com-, com- + legere, to gather.]

1 comentari:

  1. Potser és oportú recordar la "coca de recapte", l'antecessora catalana de la pizza. Sembla que va viatjar amb els soldats i mercaders quan les Dues Sicílies eren de la corona catalana i els napolitans la van adoptar... i l'han sabuda vendre al món com una invenció d'ells, com sempre.

    ResponElimina