30.8.11

Volem matrícules amb PET

La matriculació vigent al Regne d'Espanya mana que la combinació de lletres es faci excloent les vocals i algunes altres consonants. Això s'aplica tant a cotxes com a motos, tot i que l'explicació de la motivació sols es dóna en l'apartat de les motos:
En las placas de matrícula se inscribirán tres grupos de caracteres constituidos por la letra C, un número de cuatro cifras, que irá desde el 0000 al 9999, y tres letras, empezando por las letras BBB y terminando por las letras ZZZ, suprimiéndose las cinco vocales, con lo que se evitan palabras malsonantes o acrósticos especialmente significados, así como las letras Ñ y Q, por ser fácil su confusión con la letra N y el número 0, respectivamente, y las letras CH y LL, por incompatibilidad con el diseño de las placas de matrícula que no admitiría la consignación de cuatro caracteres en el último grupo.
En primer lloc, em pregunto si encara consideren la CH i la LL com una sola lletra... Però anant al tema de les vocals, certament en català, on disposem de molts més monosíl·labs, sí que es podrien donar combinacions divertides, però en castellà no ho veig tant clar...

En català tindríem matrícules amb CUL o PET, NAS o MOC, BUS o PLE, RUC o RIC, XUT o GOL, i fins i tot DIT o MOU. Sincerament, no crec que sigui per escandalitzar-se ni en el cas que diversos cotxes aparcats en bateria donessin combinacions consecutives del tipus PET, DEL, CUL... I en castellà les probabilitats en redueixen enormement.

Per cert, ara recordo que uns anys enrere, quan molts més vehicles duien una (E) enganxada al darrere del cotxe per a indicar l'estat de procedència, moltes van esdevenir un PET ja que amb un retolador indeleble hi afegien la P i la T que hi mancaven per a fer la gràcia. Ara que podríem tenir uns altres pets a les matrícules ens els eviten!

Espero que se'ls acabin aviat les combinacions i no tinguin altre remei que posar en joc les vocals. Tant de bo!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada