16.10.11

El govern basc troba un jaciment de gas natural equivalent al consum basc de cent anys

#Psicolabis #Etimologia .

La notícia diu "El govern basc troba un jaciment de gas natural equivalent al consum espanyol de cinc anys", però això mereix un comentari.

El normal seria que el govern basc expressés el volum contingut en termes del que representaria per al seu territori. És a dir: "El govern basc troba un jaciment de gas natural equivalent al consum basc de cent anys" (m'invento el període però deu ser això si fa no fa).

Però el govern nacionalista espanyol d'Euskadi tot ho ha de referenciar al seu marc nacional... D'altra banda, deuen pensar que una notícia així expressada en termes bascos podria augmentar els arguments per a la independència, sense adonar-se que el millor argument per la independència és precisament el seu provincianisme mental, de considerar-se merament unas provincias vascongadas.

Per cert, el mot gas no existia per als llatins. Fou creat pel químic flamenc Jan Baptista van Helmont (1577-1644), inspirat en el ll. chaos, per presumpta semblança del gas amb el caos dels antics. A la viquipèdia llegim: El nom ve de la pronunciació neerlandesa del mot grec "caos", que s'usava des del segle XVI per referir-se a l'aire, el químic flamenc Jan Baptista van Helmont va proposar la seva utilització aplicada al gasos al segle XVII. Ja que el gas, a nivell domèstic, ens serveix per a fer flama, ja és coherent que el mot ens vingui del flamenc!


Notícia a l'ARA: El govern basc troba un jaciment de gas natural equivalent al consum espanyol de cinc anys. Invertirà 100 milions d'euros juntament amb la texana Heyco

Barcelona | Actualitzada el 14/10/2011

El lehendakari, Patxi López, ha anunciat aquest divendres a Dallas (Estats Units) que el govern basc té "indicis més que raonables" que al subsòl d'Àlaba hi ha uns dipòsits de gas natural equivalent al consum espanyol durant cinc anys.

Patxi López ho ha anunciat a un dels pous que explota el seu soci tecnològicHeyco. Les prospeccions de gas requeriran una inversió de 100 milions d'euros. El govern basc, a través de l'Ens Basc de l'Energia, té el 42% de la societat que s'encarregarà de les prospeccions i que comparteix amb la texana Heyco, ambel 21,8%, i Cambria Europa, amb el 35,3% restant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada