10.1.12

Desapareixerà la barretina de l'escut de Colòmbia? #Psicolabis #Etimologia .

Coat of arms of Colombia.svgEs pretén substituir la barretina que hi ha a l'escut de Colòmbia per un barret "vueltiao", típic de la zona. El problema és que desconeixen que és una barretina i per què l'hi tenen. Pensen que és un barret frigi, símbol de la llibertat, com tenen a d'altres escuts llatinoamericans, perquè ho relacionen amb l'alliberament i la independència. Curiosament no s'adonen que aquests barrets són els que portaven els occidentals que hi van fer cap durant la "Descoberta", tal com reflecteixen alguns gravats previs als processos d'independència.

Però, esclar, si algú parteix de la idea que la nació catalana no existeix o que no va tenir res a veure amb la descoberta del Nou Món mai arribarà a relacionar els dos fets. Per entendre que segurament aquests barrets recurrents en la iconografia llatinoamericana són d'origen català caldria adonar-se de quines són les banderes que poblen els mapes del Nou Món en la cartografia que es va dibuixar durant els dos segles següents a la descoberta i que no són altres que les catalanes.

Més info: La barretina, símbol de llibertat a America

Retalls de la viquipèdia:



La faja del medio, sobre campo de color platino, va un gorro frigio rojo enastado en una lanza, que recuerda el espíritu de la república y a su vez, es un símbolo universal de la libertad.

Gorro frigio

A raíz de la ponencia presentada en 2007 en la cual se contemplaba cambiar el istmo de Panamá por las islas de San Andrés y Providencia, se presentaron varias discusiones sobre el contenido de las franjas, en especial para reemplazar el gorro frigio del sector central, símbolo de la libertad de los esclavos. Al no conocer el verdadero significado e importancia universal de dicho emblema, los congresistas han planteando en su reemplazo el sombrero vueltiao, que fue declarado Símbolo Cultural de la Nación por el Congreso de Colombia mediante la Ley 908 del 8 de septiembre de 2004.
Finalmente, el 10 de octubre de 2009 el gobernador del departamento de Sucre, Jorge Barraza Farak, hizo oficial la propuesta de agregar este sombrero al escudo nacional. En dicha propuesta el mandatario expresó que se debería reemplazar el gorro frigio por el sombrero vueltiao, prenda característica del colombiano y obra artesanal del Caribe, e igualmente que se cambie la imagen del istmo de Panamá por la del archipiélago de San Andrés y Providencia.

El barret frigi és una lligadura consistent en una espècie de caputxa de forma gairebé cònica, però amb la punta corbada, confeccionada habitualment amb llana o feltre. Aquesta peça ha tingut una estranya història. Suposadament, el seu origen es troba en la regió de FrígiaÀsia Menor, en l'actual Turquia

Escut d'Argentina
En l'actualitat figura, com símbol de la llibertat, en l'escut de diverses nacions llatinoamericanes, com a l'ArgentinaBolíviaColòmbiaCubaHaitíNicaraguaEl Salvador i Paraguai, així com escuts de províncies argentines actuals.
S'ha pensat que la barretina catalana pot tenir l'origen en el capell frigi, ja que la seva forma és pràcticament idèntica.







Sombrero vueltiao.
El sombrero vueltiao es un sombrero típico de las sabanas de Córdoba y Sucre, en la Costa Caribe de Colombia, y la principal pieza deartesanía del país. Es una prenda que tiene su origen en la cultura indígena zenú, asentada en la región del río Sinú. El municipio de Tuchín es considerado la cuna del sombrero vueltiao. Se elabora de las hojas de la caña flecha, palma nativa de la región. El Congreso de Colombia lo elevó a la categoría de Símbolo Cultural de la Nación mediante la Ley 908 del 8 de septiembre de 2004.

El sombrero se elaboraba de un solo color, blanco crema; la aparición del color negro es una evolución posterior. Originalmente se conocía como "sombrero de vueltas" o "sombrero indiano" (en alusión a su origen indígena). El origen de la denominación del sombrero es incierta.Vueltiao es un localismo por volteado, participio pasado de voltear, «dar vueltas a alguien o algo». Algunos sostienen que el nombre hace alusión al número de vueltas de tejido que lo conforman. Otros aseguran que se le llama vueltiao porque al voltear las alas del sombrero por su vuelta del medio, la parte externa queda convertida en interna y viceversa.


Per la seva banda, barretina deriva de barret, diminutiu del llatí bĭrrus (mena de capa curta), mot d'origen cèltic, probablement ja existent com a diminutiu en aquesta llengua, *birritto, tenint en compte que -ĭtto és sufix de probable origen cèltic.

Nota: al segle XVIII Catalunya encara exportava barretines a Amèrica 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada