15.1.12

I per què no un clàshter, amics de l'empanada mental?

#Psicolabis #Etimologia .

Cluster és una paraula realment anglesa, vull a dir que, a diferència de moltes que semblen molt angleses però tenen origen llatí, en aquest cas no se'n coneix un origen extern.

Parlar de clusters és una moda entre nosaltres, és un d'aquests estrangerismes que s'està imposant i que encara té el morbo que no és conegut pel gran gruix de la població però sí en els entorns econòmics i empresarials. Així, fer-ne ús queda snob, tothom d'entén i et permet en algunes ocasions formular frases interessants.

El problema és com la pronunciem. I aquí hi ha el risc de perdre tota la credibilitat per l'ús d'un mot interessant i acabar fent el ridícul. Podem pronunciar-la en anglès (klŭs'tər, o sigui clàstər) o bé en català (klus'tər).

En anglès, aquesta 'u' travada es pronuncia 'a'. De manera que podem optar per una 'u' (com s'escriu) o per una 'a' (com es fa en anglès). Però tant en anglès com en català, la 'e' de la síl·laba final és una vocal neutra (que es representa com a 'ə').

Així, pronunciar clúster (amb una 'e') és absolutament provincià. Ho poden fer en castellà perquè no tenen la neutra o bé en català occidental pel mateix motiu, entenent que és una adaptació a la fonètica local, però és provincià en català oriental!

Però encara hi ha una cosa pitjor. Que són els que pronuncien clàster, amb 'a' (a l'anglesa) i amb 'e' (a la castellana). Si volem transformar la 'u' en una 'a' com fan els anglesos, el que no podem fer és transformar la 'ə' que fan els anglesos i fem els catalans (orientals) en una 'e' que fan els castellans. Això ja és més que provincià, és directament una empanada mental.

Proposo als clAstEristes que, per a fer la seva empanada més ibèrica, ja pronunciïn la 's' a la portuguesa (com una 'x') i diguin clàixter (o clàshter, si voleu mantenir més anglòfil)

Per cert, un cluster és un grup...

n.
  1. A group of the same or similar elements gathered or occurring closely together; a bunch: "She held out her hand, a small tight cluster of fingers" (Anne Tyler).
  2. Linguistics. Two or more successive consonants in a word, as cl and st in the word cluster.
  3. A group of academic courses in a related area.

v.-tered-ter·ing-ters.
v.intr.
To gather or grow into bunches.

v.tr.
To cause to grow or form into bunches.

[Middle English, from Old English clyster.]


Read more: http://www.answers.com/topic/cluster#ixzz1jWfEOIPS

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada