10.2.12

Història del Scrabble en català #Psicolabis .

El nom

Inicialment anomenat “Lexiko”, més tard Butts la canvià el nom pel de “Criss Cross Words”, i començà a buscar un comprador. Els fabricants amb els quals va contactar el principi refusaren la idea, però Butts es mantingué tenaç. Finalment va vendre els drets a l’emprenedor amant dels jocs James Brunot. Brunot hi va fer alguns ajustaments menors al disseny, i canvià el nom del joc pel de “Scrabble”, un mot que significa més o menys “gratar frenèticament” (de l’holandès “Schrabben”, gratar, fregar, esgarrapar).


Història del joc en català

Des de 1990, a la trentena de versions del joc, entre les quals la russa, la txeca, l’hebrea o l’àrab, s’hi va afegir la catalana. Aquell any, a instàncies de l’expert en jocs Oriol Comas i amb el patrocini del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, l’editor mataroní Borràs va editar la versió catalana basada en un rigorós estudi de les freqüències d’aparició de cada lletra en català.
El resultat fou un alfabet català de Scrabble en el qual les fitxes de més valor (10 punts) són els digrafs L·L i NY i les lletres Ç i X les quals només apareixen un cop, en l’altre extrem hi ha 13 fitxes E de només un punt. També hi ha comodins batejats amb el nom d’“escarrassos” per indicació de l’escriptor Avel·li Artís-Gener, Tísner.

De fet, en Tísner va ser l’introductor de l’Scrabble en l’àmbit dels Països Catalans. El pare dels mots encreuats en català, a primers dels 70, havia adaptat manualment un tauler anglès hi jugava tot sovint amb la seva dona Lluïsa i la gent de la quinta d’en Jaume Fuster, M. Antònia Oliver i Montserrat Roig. També va ser el director de la primera partida duplicada, el 26/3/90, al Saló de l’Ensenyament entre cinquanta parelles d’estudiants, direcció que repetiria en el saló de l’any 1991 i en una altra partida duplicada a la localitat mallorquina d’Artà, en una trobada de professors de català a les Balears.
L’aparició de l’Scrabble en català va provocar el naixement d’una certa escrablemania en cercles reduïts. El 1991 es va iniciar a Barcelona la primera lliga catalana de Scrabble, la Lliga CUSCA on jugadors que provenien de l’enigmística professional, la correcció lingüística, el periodisme, la literatura, les ciències l’administració, la docència, etc. s’aplegaven al voltant d’un tauler per jugar amb la llengua. Des de llavors, el nombre de jugadors i de clubs ha anat creixent arreu del territori.
De la bona rebuda que aquest joc de paraules va tenir a casa nostra n’és indicatiu el fet que el català va ser de les primeres llengües al món en la qual s’editava un problema diari. Els lectors de l’AVUI van poder jugar diàriament a l’Scrabble gràcies a la reeixida secció mantinguda per en Miquel Sesé a la pàgina de passatemps.

 © 2012 Federació Internacional de Scrabble en Català

http://www.fiscrabble.cat/scrabble/historia-del-joc-en-catala/ 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada