7.6.12

L'origen desconegut de l'antena


El significat original de l'antena és més aviat mariner: verga llarga que hom fixa obliquament a l'arbre i al gràtil de la vela llatina i que serveix per a hissar i suspendre aquesta. 

I d'aquí s'ha estès a altres objectes amb forma similar: tot pal fix i en posició més o menys vertical on és hissada una bandera, una ensenya o qualsevol altre distintiu. 

I finalment, com que el significat prevalent ha estat l'antena de telecomunicacions, ens hem permès que l'extensió semàntica anés cap a un objecte que no en conservés la forma sinó la funció: l'antena parabòlica!

No se sap del cert d'on prové etimologicament l'antena, tot i que una possibilitat és que sigui de ante + tenda, és a dir, que està estesa per davant.

El cas és que fins i tot pot referir-se a antenes que no se sap ni quina forma tenen, com les que queden ocultes dins els actuals aparells de telefonia. Definitivament, les antenes ja no són uns objectes tensats per davant!!!


2 comentaris:

  1. Està bé el teu article, i simpàtica la foto, felicitats... crec que et visitaré una mica sovint!! Sort!!

    ResponElimina
  2. Gràcies, Crom! Ara el tinc una mica desatès... Publico més de tant en tant perquè no tinc més temps, però alguna cosa hi vaig deixant!

    ResponElimina