Pàgines

8.6.12

Rubricar un àlbum #Psicolabis #Etimologia


Per estampar una rúbrica damunt un àlbum, cal que aquest sigui blanc i la tinta vermella!

Almenys etimològicament hauria de ser així.

Àlbum, del llatí album, -i, (blanc; tauler blanc).

Album és una paraula llatina que significa blanc. Té molta lògica que els conjunts de fulls que serveixen per enganxar-hi textos, imatges o coses es diguin àlbums, perquè les planes en blanc estan esperant que hi posem allò que vulguem. Però el principi de la història no és lúdic ni té a veure amb el col·leccionisme o els records personals. Els romans anomenaven així unes làpides o pissarres blanques on s'hi apuntaven, per donar-los a conèixer, els edictes del pretor —la persona que administrava la justícia—, les normes, els nomenaments i altres temes d'interès públic.  Xavier Duran, Les històries que les paraules amaguen (Barcelona: Mina, 2007), pàg. 9

rúbrica: Traç o conjunt de traços, generalment curvilinis, amb què se sol acompanyar el nom d'una persona quan signa. Etimologia — Del llatí rubrica, 'terra vermella; indicació escrita en vermell', substantivació femenina de l'adjectiu rubricus, 'vermell', derivat de ruber, 'vermell'. En els manuscrits i impresos antics, la rúbrica era la part que era escrita en lletres vermelles.

1 comentari:

  1. Està bé, és curiós i m'ha fet pensar, entre d'altres coses, en les lleis antigues grecoromanes.

    Alguns diuen (crec que és cert però alhora que no m'agrada) que la nostra moral és cristiana mentre que el nostre dret és llatí.

    Crec que t'aniré llegint de tant en tant.

    A reveure i molta sort.

    ResponElimina