Pàgines

5.8.10

Fa una calor de canícula!

Oi tant! És que som a la canícula, aquest període d'unes quatre a sis setmanes que comprèn una part del juliol i gran part de l'agost, durant el qual sol fer molta calor. Però d'on ve la paraula canícula?

El nom prové del llatí canis (gos) i certament fa una calor de gossos en aquesta època! Però per quin motiu tenim aquesta expressió canicular?

Entre les constel·lacions del nostre hemisferi tenim dos gossos, el gros (Canis Maior) i el petit (Canis Minor), dos animalons que acompanyen el gegant Orió, un altre constel·lació, totes elles pertanyents al cel de l'hivern, és a dir que des de les nostres latituds les podem observar a l'hivern. Però goita: si és a l'hivern quan les veiem a dalt de tot de la volta celeste, on són a l'estiu? Per què no les veiem? Molt senzill: en ple estiu es troben a la zona on hi ha el sol i per tant és en ple dia quan estan a dalt del cel. Es comprèn que si els gossos estan observant-nos junt al sol des de dalt de tot en aquesta calorada diguem que fa una calor canicular i que aquest període sigui la canícula.

He penjat com a pdf una fitxa que vaig publicar a l'any 1990 a la revista Estris d'educació en el temps lliure titulada El Cel de l'Hivern i on explico la història de l'Orió i els gossos.

Etimològicament canícula (canis + ícula, el sufix que indica petita) significaria gosseta. Podeu trobar detallat perquè se'n va dir canícula en aquest altre bloc.

Unes darreres notes:
  • Del canis llatí ens queda el ca (gos en baleàric), i tots els derivats com caní però també un de sorprenent: la canalla. I és que canalla, provinent de canis, ha donat en totes les llengües un sentit d'insult o d'individu capaç de cometre actes reprovables. En català, però, a més d'aquest sentit, també ha adquirit el sentit de mainada. Devia pel caràcter trapella o de no parar quiets dels infants.
  • Si hi ha un gos conegut en la mitologia grega és Cèrber (en grec Cerberus, Κέρβερος). Era el guardià de les portes de l'Hades (l'infern) i la seva tasca era impedir la sortida als morts i l'entrada als vius. Era un gos gegantí de tres caps i cua de serp. Un dels treballs d'Hèrcules fou precisament capturar-lo. Del gos Cèrber en castellà en diuen can Cerbero i d'aquí que l'Iker Casillas sigui un cancerbero, és a dir un encarregat d'evitar que cap pilota entri a la porteria!
  • Els gossos. I ja que hem parlat de gossos i de 'canis'... Com s'explica que aquest animal de companyia tingui noms tan diferents en les llengües properes: ll. canis, ca. gos, es. perro, fr. chien, an. dog... Sembla que hi hagi tantes denominacions com varietats de gossos, per no parlar ja de les altres denominacions en cada llengua. En parlem properament...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada