12.9.10

Si esteu colds prengueu-vos una couldina

Per aprendre anglès, de vegades hi ha paraules que no se saben retenir prou bé. Sens dubte la manca de pràctica és el que més hi afecta. Convé tenir en compte que no és fàcil incorporar tota una llista de mots nous si no en fem un ús habitual i si no sabem trobar-hi cap connexió que ens els faci recordar.

En aquest sentit, encara rai que més de la meitat dels mots anglesos són d'origen llatí, i per a nosaltres l'única dificultat serà la pronúncia (i la comprensió oral sobretot). Però respecte als mots estranys respecte del nostre lèxic, sempre podem trobar trucs mnemotècnics que ens facilitin recordar-los.

Per a mi, conèixer l'etimologia del mot em serveix d'ajut. Però de vegades hi ha trucs més senzills. Us en poso un exemple. Un dia la meva dona em comentava que tenia dificultats per recordar la paraula cold, fred, o fins i tot per a recordar, respecte a hot, quina era el calent i quina el fred. La recepta nemotècnica, en aquest cas, va ser molt senzilla: pensa en la Couldina, el medicament per als refredats! A fe de Déu que va funcionar. I explicant-ho a una amiga que no estudia anglès però que té aire condicionat, li va servir per a accionar correctament aquest aparell i no augmentar la temperatura (heat) en lloc de abaixar-la (cold). O sigui que fins i tot hem col·laborat a no malgastar energia errant-la en el comandament del conditioning air!

Certament s'ha de reconèixer que cold pot tenir una dificultat, ja que per als llatins l'arrel cald- vol dir exactament el contrari: caldes, caldetes, caldejar, calent... (i fins i tot el verb caldre en procedeix). Per tant, no és estrany que algú intuïtivament s'hi pugui confondre. Passa com amb el parell white/black (blanc/negre) que acostuma a donar molts problemes perquè el black s'assembla a matar amb el blanc!

2 comentaris:

  1. "llistat" és un castellanisme. El sufix -ADO és el resultat d'una acció en espanyol. En català sols tenim :LLISTAT, -ADA adj. Guarnit de llista o llistes

    Doncs, emprem : LLista!

    ResponElimina
  2. Cert, cert... Estic patint el problema d'haver obert públicament unes notes que tenia de feia temps com a reflexions pròpies i escrites a raig, sense haver repassat. Però m'alegra molt poder fer-hi les correccions que convingui, i que sempre s'agraeixen!!

    ResponElimina