4.9.10

Una miscel·lània gastronòmico-musical

Les barreges de coses diverses poden tenir un cert ordre o presentar-se caòtiques. I com que l'ordre és harmonia, la música hi té molt a dir. I sorprenentment també el menjar.

Un popurri és una barreja de coses diverses i especialment és el nom donat a una peça musical formada per una successió de melodies o temes de cançons populars, d'àries d'òpera, etc., reunits mitjançant alguns compassos d'introducció i de connexió. La paraula popurri, malgrat la seva relació amb la música, no prové de pop, sinó que té l'origen en la gastronomia: ve del francès pot-pourri, literalment pot podrit. Sembla que ens va arribar al català com a calc del castellà popurrí que significava olla podrida, l'equivalent a 'escudella barrejada'.

Si de la barreja gastronòmica, es va arribar a la música, una altra paraula ha fet el camí invers. D'on diríeu que prové la samfaina. Doncs, de l'antic samfònia, i aquest del llatí symphōnĭia alterat en sanfoina i amb la terminació -aina, més expressiva. D'un concepte musical que remet a ordre i estructura vam obtenir una menja feta amb tomàquet, pebrot, ceba i albergínia i, eventualment, julivert i pebre, que hom sofregeix a la paella. El mot samfaina també es fa servir en el sentit figurat de poti-poti, desgavell, desori, barreja de coses dissemblants.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada