11.4.11

Va, nana, que el plàtan està madur!

En el típic acudit, era el plàtan que feia caure el vianant despistat. A la vida real, es veu que és el plàtan que cau damunt els vianants:
Dos turistes ferits al caure un arbre a la Rambla de Barcelona
Dilluns, 11 de abril del 2011
Un arbre plàtan ha caigut cap a les 14,15 hores a la vorera central de la Rambla de Barcelona i ha ferit dos turistes, un home de 30 anys i una dona de 28, que han hagut de ser atesos per una ambulància. Els Bombers han enviat una dotació al lloc del succés, a la Rambla cantonada amb el carrer delCarme, que ha acabat de tallar l'arbre, un exemplar de Platanus x Hispanica, per seguretat.
Si el turista mascle s'hagués adonat que el plàtan arbori estava tan madur que s'estava vinclant, podria haver alertat a la turista femella amb un "va, nana, que el plàtan està madur!"

Curiosa coincidència d'un plàtan que vol dir dues coses, encara que erròniament força gent anomeni plataner al plàtan-arbre.

Segons el diccionari, el plàtan prové del llatí platănus, i aquest del grec plátanos, amb el mateix significat.

El plàtan és un gènere d'arbres caducifolis de la família de les platanàcies (Platanus sp), d'escorça grisenca que es desprèn a plaques, fulles palmades, flors en glomèruls esfèrics pènduls i fruits en núcules amb llargs pèls a la base. 

A més del gènere, és especialment una espècie en concret: Plàtan de capçada ampla i fulles grosses (P. acerifolia), que és plantat com a arbre d'ombra en parcs i passeigs i creix subespontani en boscs de ribera.

I no cal dir, també és la banana i àdhuc el bananer.

Per si fos poc, es veu que també hi ha un plàtan fals. Per un moment penso que deu ser el de la foto però després llegeixo que es refereix a un arbre caducifoli usat en jardineria, de la família de les aceràcies (Acer pseudoplatanus), de fulles palmades dividides en cinc lòbuls, flors verdoses i fruits en disàmara.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada