20.9.11

Científics catalans rastregen l'ADN dels cognoms

#Psicolabis

Reproduïm aquesta notícia:


Volen esbrinar si les persones que comparteixen cognom tenen un mateix origen genètic
Els investigadors han fet una llista dels 50 cognoms més antics.Els investigadors han fet una llista dels 50 cognoms més antics. F. MELCION
Per què hi ha cognoms catalans més freqüents que d'altres, com ara Serra i Vidal? ¿Els Alemany són realment d'origen alemany, i els Danés, danesos? ¿Són descendents de jueus els portadors de cognoms com Estruch, Maimó i Salom? Francesc Calafell, David Comas i Jaume Bertranpetit, investigadors de l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE) de la Universitat Pompeu Fabra, encapçalen un projecte que pretén respondre aquestes i altres preguntes utilitzant la genètica. Les anàlisis genètiques en el cromosoma Y dels portadors actuals d'alguns cognoms permetrà tirar enrere per datar l'arribada dels primers portadors d'aquests cognoms, veure si van sorgir-ne molts de manera simultània en diferents llocs o si van ser-ne pocs però es van reproduir molt. També es podrà saber si els cognoms com Alemany van ser iniciats per persones que van venir d'aquests països i que els van adquirir com a sobrenom.
Podeu llegir-ne més a l'ARA Premium.

I Colom?
Els investigadors de l'IBE també participen en un altre projecte per trobar l'origen dels cognoms Colom i Colombo. Amb aquest estudi esperen revelar si Cristòfol Colom era català, balear o italià. "Per les anàlisis genètiques que hem fet, tots els descendents de Coloms de Mallorca vénen d'un únic iniciador. Pel que fa als Colombos, hem pogut saber que provenen d'orfes d'un hospital de Milà als quals es posava aquest cognom, com aquí es feia amb Expósito", explica Calafell.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada