13.11.11

La teniu torta, la llengua?

#Psicolabis .

Som capaços de mantenir llengua plana?
Vull dir, que no es desviï cap a una banda o cap a l'altra...

Amb el truc de la biblioteca podem detectar-ho millor.


Es tracta de pronunciar una ela palatal però parlant com un faríem en una biblioteca (eliminant la sonoritat). Parleu com en una biblioteca... feu una ll i allargueu-la: ll·ll·ll·ll·ll·ll·ll·ll·ll...

El primer que notareu amb una gran sorpresa és que la ela palatal fa un gran soroll que no havíem identificat mai abans, perquè la seva mateixa sonoritat ens l'ocultava.

Però el que heu de fer és fixar-vos si aquest soroll surt en estèreo (per les dues bandes de la llengua) o sols per una... Si aneu movent lleugerament la llengua sense deixar d'articular la ela palatal de biblioteca veureu que en algun moment tan sols sortirà per un dels laterals.

Però també pot passar que la vostra posició normal sigui amb la llengua torçada, de manera que no es mantingui en un pla paral·lel amb el paladar. En aquest cas, el que notareu és que hi ha un moment que el so surt pels dos laterals!

Si finalment incorporeu la sonoritat (sortiu de la biblioteca!) veureu que es fa més difícil de copsar la diferència, no notareu tant per on us surt el so.


Penseu que potser esteu a punt de patir un atac de feridura i gràcies a aquest sistema descobriu que se us està torçant la llengua!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada