26.12.11

Boxing Day, el dia de Sant Esteve

El dia de Sant Esteve és conegut al món anglosaxó com a Boxing Day. Però aquesta denominació té diverses interpretacions. La que corre més avui dia és que es tracta de la data en què els contenidors dels carrers (dels països rics i sobretot dels que honoren el Pare Noel) s'omplen de capses de cartró de totes les joguines que s'han obert per Nadal.

A Catalunya el nostre Boxing Day o Dia de les Capses seria més aviat el dia 6 de gener, un cop s'han obert els regals de Reis. Per cert, sort que en català podem diferenciar capses i caixes, ja que altrament tindríem el Dia de les Caixes... (que ara hauríem de redenominar Dia dels Bancs!).

Però tornem a l''origen de la denominació del Boxing Day. Ens en parla Gabriel Bibiloni al seu bloc:
El dia de Sant Esteve és festa a la major part dels Països Catalans (almenys ho ha estat fins ara) i a molts de països: Àustria, Alemanya, Croàcia, la República Txeca, Eslovàquia, Polònia, el Regne Unit (on en diuen Boxing Day, perquè aquest dia a les esglésies obrien les caixes de les almoines), Irlanda, Itàlia, Finlàndia, Canadà, Austràlia i Nova Zelanda; però no a França ni Espanya. Per als catalans el dia de Sant Esteve és com una continuació de la diada de Nadal, un dia en què es fa un segon dinar familiar per a reunir la part de la família que no s’ha pogut juntar el dia anterior (a Mallorca es diu la segona —o mitjana— festa de Nadal, més que Sant Esteve). Nadal i Sant Esteve són dos dies de vocació familiar: per Nadal i Sant Esteve cadascú a casa seva. I quan una cosa dura poc, diuen que dura “de Nadal a Sant Esteve”.
També llegim a answers.com una nota titulada "Is Boxing Day about the sport?"
As far as we know, Boxing Day doesn't have anything to do with the sport of boxing. Although there are many explanations as to the origin of the name, one point that most agree on is that on the day after Christmas, members of the higher class gave gifts to tradespeople, employees, servants or serfs, and others considered socially inferior. The gifts were often packed in a box, which the recipients would collect and cart home with them. Today, Boxing Day in many countries is similar to the US's Black Friday — one of the year's busiest shopping days. Because this year Boxing Day falls on a Saturday, in the UK Monday, December 28, has been declared a bank or public holiday. Happy Boxing Day to our friends in British Commonwealth countries.
Per cert, he donat per fet que a Catalunya celebrem preferentment els Reis, cosa que encara és certa. Però un curiós estudi diu que el Pare Noel és el preferit de la gent de dretes, de les persones castellanoparlants i dels estrangers residents a Catalunya: «Papá Noël» és de dretes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada