22.7.10

Vi a comel·la

Qui diu que en castellà no tenen eles geminades? Potser no les escriuen com en català (l·l), però haberlas haylas i les pronuncien ben clares. Uns exemples:

Al·leti! per Atletic
No enmendalla (que caldria pronunciar 'enmendal·la' com una manera vulgar de dir enmendarla, per assimilació de la 'r' a la 'l')

De fet, sempre que s'ajunten r+l es produeix una l·l en certs dialectes o grups de parlants. En aquesta mateixa línia, es coneguda l'expressió Vi a comel·la, per Voy a comerla... Així, per a dir abrirla hi ha castellanoparlants que pronuncien abril·la, fins al punt que aquest pot ser l'origen de la pronúncia abril per abrir. Recordo a Cuba per exemple que deien comel o cantal per comer i cantar. I aquesta tendència no solament es dóna en infinitius sinó que històricament veiem com a partir del català 'paper' en castellà van fer el seu 'papel' amb '-l'.

Per cert, potser molts recordareu el cèlebre vídeo que circula per la xarxa on en un concurs televisiu espanyol es produeix un divertit malentès quan una noia diu 'abril' esperant que l'altre encerti a dir 'mayo' i enlloc d'això diu 'cerral'... Molt bo!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada