22.8.11

El que necissataràs per a fer rampes

De tornada d'unes vacances a Portugal hem travessat Espanya per tornar a Catalunya. Hem passat per Isla Cristina, una població andalusa (Huelva) que fou fundada per pescadors catalans al segle XVIII amb el nom de la Figuereta. I tot seguit no ens hem pogut estar de passar un moment per la població veïna de Lepe.
Lepe és un municipi de la província de Huelva. Fa uns anys, eren molt populars a Espanya els acudits que es mofaven de la presumpta poca intel·ligència dels seus habitants. La localitat està situada a l'oest de la província, a 41 km de lacapital provincial i a 20 de la frontera portuguesa. Limita al nord amb Sanlúcar de Guadiana, al nord-oest amb San Silvestre de Guzmán i Ayamonte, al nord-est amb Cartaya, a l'oest amb Villablanca, al sud-oest amb Isla Cristina i al sud-est amb Punta Umbría. [viquipèdia]
Malgrat els acudits, Lepe és una zona de gran activitat empresarial, sobretot vinculada a l'agricultura. Desconec si aquest caràcter emprenedor està vinculat a la presència de catalans a la zona des de fa tres segles, però el que sí que és sabut és que la fixació en aquest poble dels acudits prové senzillament del fet que tenen un caràcter més emprenedor i han reeixit millor que els del voltant. En això segur que s'assemblen als catalans, sempre objecte d'acudits amb un marcat to enfoteta.

Dit això per què s'entengui que no hi ha cap animadversió sinó més aviat simpatia envers Lepe, deixeu-me mostrar dues fotos que hi vaig fer. Una primera que mostra que els operaris municipals no són gaire espavilats quan han de fer una rampa per a discapacitats ja que l'han feta una mica forçada:


Però tot té una raó de ser. La segona foto indica que necisaten aquests operaris de la construcció: NECISATARÁS LA TPC.



Alguns retalls de la Wikipedia (castellà):

La demografía lepera ha crecido rápidamente debido a la inmigración, que ya supone el 19% del padrón municipal. El mayor incentivo de la misma ha sido el cultivo de la fresa, aunque actualmente el sector económico en auge es el turismo desde la creación de Islantilla, mancomunidad del municipio junto a Isla Cristina.
Los núcleos menores de Lepe son La BarcaPinares de LepeEl TerrónLa Antilla e Islantilla (mancomunidad con Isla Cristina), aumentando estos dos últimos la población en verano de forma considerable debido al turismo. El Paraje Natural Marismas del Río Piedras y Flecha del Rompido es el principal exponente de patrimonio natural del municipio, dentro del cual se sitúa la playa de Nueva Umbría, virgen y nudista.
De su término municipal cabe mencionar sus 24 km de playa (La AntillaNueva Umbría y la parte oriental de Islantilla1 ), así como el puerto pesquero de El Terrón, la Ermita de Nuestra Señora de la Bella o la Torre del Catalán.

Economia: La economía lepera se basa principalmente en el turismo, con 1866 plazas hoteleras. Durante los años 90, el cultivo de la fresa estuvo en auge, exportándose esta fruta desde la Cooperativa de la Bella. En 2009 había 2571 personas desempleadas, principalmente hombres y españoles. La renta neta media declarada del año 2008 es de 15.138,1€. En 2009 había 1635 establecimientos comerciales, de los cuales 498 se dedicaban al comercio al por mayor y al por menor

Etimologia de Lepe: Es tras la segunda oleada de conquistas árabes que Lepe se convierte en el centro económico de la zona, pasando de ser una pequeña alquería a una "ciudad al lado del mar Océano", como la describe el geógrafo oriental posterior Yaqut al-Hamawi en el año 1229. El nombre que recibe durante la época de dominación árabe es Labb, del que deriva su denominación actual.
I un dubte històric: ¿Pot ser que els catalans hi tinguessin algun establiment fix abans del que està documentat al segle XVIII a Isla Cristina? Altrament és estrany el nom de la Torre del Catalán.... fue construida entre finales del siglo XVI y principios del XVII, dentro de un plan de Felipe II para defender la costa contra las incursiones de los piratas berberiscos, mediante la construcción de torres almenaras. Se construyeron otras nueve torres almenara situadas por toda la costa onubense en diferente estado de conservación: desde la desaparición hasta la restauración, pasando por una torre invertida tras el terremoto de Lisboa de 1755. Hasta el momento de la construcción de estas torres, la costa estaba protegida solamente por una red de castillos situados en las villas del interior, como el de Lepe en este caso.

De fet, el dubte no seria tal per als que han demostrat que uns segles enrere les Illes Canàries eren catalanes. Aleshores tot s'entén millor: "els catalans per anar a les "seves Canàries" feien escala a algun port del golf de Cadis. La Mercè ès la Patrona de: Cadis, Puerto Santa María, Jerez de la Frontera, San Fernando a l'Illa de Lleó, (batejada així per Ponç de Lleó - vegeu l'article d'en Carles Camp)."

PD: veig que a Lepe també hi ha un barri anomenat El Catalán, de fet un poblet tocant al riu, que pertany al municipi de Lepe.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada