15.9.09

Un nom per a la nova caixa comarcal fruit de la fusió de quatre

Els equips directius de les quatre caixes que estan ¬negociant la seva fusió (Caixa Girona, Manlleu, Sabadell i Terrassa) han fet saber que volen comptar amb els seus treballadors a l’hora de prendre algunes de les decisions importants que marcaran el futur de la nova -entitat, entre les quals el nom.

De manera creixent les empreses que basen la creació de valor i la competitivitat en el seu equip humà necessiten promoure una implicació que va més enllà d’un sentiment de pertinença. Han de vincular-los a la missió, a la visió, a l’estratègia, als objectius, als valors... Per això és important que aquesta nova empresa resultant mostri aquesta filosofia.

És cert que hores d’ara també cap la possible interpretació que la intenció d’implicar els treballadors sigui tàctica davant les retallades d’oficines i personal que caldrà portar a terme. Desitgem no únicament que no sigui així sinó que els valors corporatius de la nova entitat resultant reculli el millor de les constituents i faci una aposta per la responsabilitat social, implicant els seus treballadors i els diferents grups d’interès.

Tenint en compte que la nova entitat passarà a ocupar la tercera posició dins el rànquing de les caixes del país, després de Caixa de Pensions i Caixa Catalunya, seria molt important un compromís d’RS profund, que vagi més enllà de l’obra social i afecti tota la dimensió corporativa.

Sembla un començament interessant el fet que hagin convocat un concurs entre els 4.500 empleats que treballen en aquestes entitats. Aquest nom no serà preeminent, ja que està previst que operin en els respectius territoris amb les marques que corresponen amb les denominacions territorials que tenen ara. Però formarà part de la identitat corporativa per construir, la que s’hauria de sostenir sobre un model impregnat d’RS.

El nou nom ha de transmetre el concepte i els valors de la fusió, així com la filosofia i el posicionament de la nova entitat: «Es buscarà una identitat que aporti valor, que causi impacte en el mercat i, sobretot, que sigui original i singular».

Jo en diria CaixaCor. Tot i que no sóc treballador de cap de les quatre caixes implicades, em permeto de llançar una proposta per al nom de la nova entitat resultant. La paraula Caixa és irrenunciable, mentre que Cor és breu, clara i aporta els seus diversos sentits simbòlics: nucli, esperit, valors, fortalesa. Nucli com a centralitat i agregat; valors com a desig d’aquesta aposta per l’RS que ens agradaria que fos estratègica i profunda.

Una curiositat: a les condicions han indicat que també es tindrà en compte que funcioni tant en català com en castellà, ja sigui perquè es pot traduir o perquè és equivalent en totes dues llengües. Una mica provincià el plantejament: seguint aquest criteri la Caixa de Pensions no hauria estat mai La Caixa! Insisteixo amb més motiu amb la proposta de CaixaCor, ja que cor és gairebé com en anglès, core, amb aquest mateix sentit de nucli.



PS: Per cert que avui l'Academia de las Artes y las Ciencias Cinematográficas d'Espanya ha donat a conèixer les pel·lícules candidates als Oscars entre les quals Mapa dels sons de Tòquio d'Isabel Coixet. Fins i tot en un lloc com aquest han hagut de pronunciar el nom de la directora així: Coicset. Manca de cultura? Manca de sensibilitat? Ho afegim com a postscriptum a aquest apunt perquè crèiem que la presència de la Caixa (o de Freixenet) havia facilitat que a les terres castellanes es conegués que en les dues llengües veïnes a dreta i a esquerra, català i portuguès, 'ix' es pronuncia com l’anglès 'sh'.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada